fredag 18 november 2011

Tema fredag - Ljuspunkt
Att vandra sista biten från baslägret (3250 m ö h) upp till Mount Kinabalu 4095 meter över havet på Borneo, och se soluppgången är verkligen ljuspunkten på denna äventyrsresa.

Mount Kinabalu tornar upp sig 4095 meter över havet. Det är det högsta berget mellan de mäktiga snöklädda Himalaya och Irian Jaya i Nya Guinea. Det är också en av de mest tillgängliga och spektakulära berget i världen. På grund av jordens rörelse, växer det fortfarande med 5 mm per år.

Ständigt förändras, det berg av tropisk regnskog, färgglada blommor och gyllene solnedgång, men också mörka och våldsamma stormar. Ibland, som en spöklik dimma är berget och det är lätt att tro de två inhemska stammarna Kadazan och Dusun som hävdar att det är fäderneslandet och deras andliga värld.

I 1964 inrättades Kinabalu Park för att skydda Mount Kinabalu och dess växt-och djurliv. Dess 754 kvadratkilometer terrängen sträcker sig uppåt från låglandsregnskog till fjällnära skog, molnskog och subfjällbetesmark, för att slutligen nå en krona av kal granit. Endast vid Mount Kinabalu kan man äta frukost i en låglandsregnskog, lunch i en molnskog och njuta av en middag i på en subalpin äng!

Leden till den högsta toppen går på södra sidan av berget. Det är en 8,5 kilometer lång vandring till toppen och som tar 2 dagar.

Mera tolkningar av ljuspunkt på Tema fredag.

15 kommentarer:

 1. Wow måste vara en upplevelse:-)
  Ha en skön helg;-)

  SvaraRadera
 2. vilken häftig upplevelse. tack för att du delar med dig av den.

  SvaraRadera
 3. Vilken upplevelse och vilken underbar ljuspunkts-bild :)

  SvaraRadera
 4. Bilden är jättehäftig, molnen liknar nästan torn i fjärran. Väldigt höga torn i så fall! En sån härlig upplevelse, och lite mystiskt med infödingsstammarna! Det är kul att se hur naturen förändras genom de olika klimatzonerna så snabbt, vi gjorde likadan "resa" en dag på Anderna. Ha en skön TFIF! Kram!

  SvaraRadera
 5. Men så mäktigt, både bilden och din fantastiska berättelse! I sådana stunder är det lätt att bli religiös!

  SvaraRadera
 6. Det ser ut att vara en fin upplevelse att se denna ljuspunkt.

  SvaraRadera
 7. Ser vackert ut där ovan molnen. Härligt. :-)
  Intressant läsning.
  Måste ha varit en upplevelse utöver det vanliga.
  Mäktigt! ;-)

  SvaraRadera
 8. Åh så vackert - fantastiskt att vandra där! Vilken upplevelse!
  Har varit i södra delen av Nationalparken - dock inte vandrat dit upp.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 9. Så underbart att få ta del av dina upplevelser.Riktigt fina ljuspunkter för mig också.Ha de gott i helgen. Anita

  SvaraRadera
 10. Wow det måste ha varit en underbar upplevelse att vandra där! Vacker bild med skön lysande himmel!

  SvaraRadera
 11. Åhh.. vad spännande och vilken vacker bild. Kanske känner jag speciellt för den eftersom jag själv varit på Borneo så många gånger men aldrig gjort utfärden. Säljer den dessutom från vår lilla resebyrå. Mycket efterfrågad men svårt att få plats på baslägret.

  SvaraRadera