söndag 2 september 2012

Fototriss - Blad
Klickbara bilder!

Orang-Utan är malajiska och betyder skogsmänniska, en människoapa som lever i regnskogen. Orang-Utan är allätare, de äter både växter och djur, men är oftast växtätande. De äter frukt, deras favoritmat, men sedan kommer blad, frön, bark, lökar växt, späda skotten växt, och blommor. De äter också insekter och smådjur som fåglar och små däggdjur. Orang-Utan behöver  inte ens lämna sina trädgrenar för att dricka, vatten  som har samlats i hålen mellan trädgrenar dricker de. Orang-Utan är mycket intelligenta. De har varit kända för att använda upphittade föremål som verktyg, till exempel de använder blad som paraplyer för att hålla regnet från att få dem våta. De använder också blad som koppar för att hjälpa dem dricka vatten. De behöver ett stort område för att få tillräckligt med mat och alltför många orang-utan på ett område kan leda till svält. Varje kväll konstruera orang-utan ett "bo" i trädgrenar för natten där de kommer krypa ihop och sova. Dessa bon är gjorda av blad och grenar. Bon delas av en mor och hennes baby. Ibland kommer Orang-Utan använda ett blad som en "tak" för att skydda sig mot regnet. Orang-Utan lever i tropiska regnskogar i Asien. De är de enda stora apan i Asien. De finns i tropiska regnskogar i norra Sumatra, Indonesien och i låglänta träsk i Borneo.
Orang-Utan är hotade efter all avverkning av regnskogen, för att man ska odla palmolja istället. Varje dag bidrar människan till att några av världens artrikaste områden försvinner, de allra flesta utan att ha en aning om det. Vill du läsa mera, kolla in vad WWF har att berätta om detta. Titta också på svt.play och Fridlyst som igår handlar om just Orang-Utan.
Bilderna är från Singapore Zoo, där de lever uppe i träden i ett stort område. Man får passa sig så de inte kissar. Har hänt flera gånger då vi varit där med gäster :))).
Mera Blad hittar på Fototriss.

14 kommentarer:

 1. Åh men han är så söt så jag smälter..jo jag såg ju just detta program..en fin triss Annelie för en god sak..och dessutom är blad väldigt goda det ser man ju tydligt hos dig.

  SvaraRadera
 2. Men ååååh så söt, underbara bilder!

  SvaraRadera
 3. Fn triss som lyfter en viktig "sak"! Fina bilder! Men inte tittar man på bladen ;) H*n är ju för söt!

  SvaraRadera
 4. Härlig triss som verkligen pekar på hur viktigt det är att vi skyddar denna "skogsmänniska"... Tack!
  Men inte kan jag slita blicken från den lilla sötnosen för att titta på bladen... :)

  SvaraRadera
 5. Så söt med sin milda blick. Hoppas verkligen att vi människor värnar om att regnskogen måste få vara kvar.

  Bra att det uppmärksammas.

  Ha en fin söndag. // Lissen

  SvaraRadera
 6. Åhh vilken underbar triss!
  Dessa apor är så fina och hemskt söta.
  Jag har varit med i BOS (Borneo orangutan survivor) För att hjälpa med pengar så det reahabiliteringscenter som finns på Borneo ska kunna drivas vidare.
  Ha en riktigt bra dag!

  SvaraRadera
 7. Jag såg programmet du nämner, tankeväckande. Annars har vi sett rätt många program om orangutanger på Animal Planet, de är så roliga och mänskliga att följa. Hoppas att de får leva vilda också, inte bara på zoo. Men det såg rätt hemskt ut med all palmodling på Borneo.
  Fina bilder på den söta apan! Ha en skön dag! Kram/Leena

  SvaraRadera
 8. Vi människor är väldigt duktiga på att förstöra.
  Tack för att du påminner oss om detta.
  Ännu bättre blir de med de suveräna bilderna där sista blir en favvo!

  SvaraRadera
 9. Nä men gud va´ charmigt!

  Jättefina bilder.

  SvaraRadera
 10. Nu fick du mig att smälta ordentligt. Älskar dina bilder kanske mest för Orang Utangen och din informativa text därtill. Det är bra om männskor får kunskap hur det ligger till. Jobbar med resor till främst Borneo och känner till hotet mot dessa och tyvärr många andra djur. Mycket fin och tänkvärd triss. Hmm... det var väldigt knepigt att bevisa att jag inte är en robot. Ordverifieringen tog sin lilla tid ;-)

  SvaraRadera
 11. Men så söt man kan vara... fint trissat Ha det gott/Moa

  SvaraRadera
 12. Verkligen fin, men annorlunda triss...man glömmer liksom bort bladen:) och med texten till känns den ännu mer angelägen. tack för detta! ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 13. Mumzigt! och söt är den så man smälter.
  Fiffig informativ lösning av dig! Härliga bilder!

  SvaraRadera
 14. Gillar dina bilder, de säger så mycket mer.

  SvaraRadera